Гра з гномом
Гном не вміє сумувати,
Вас навчу я чаклувати,
Запалю я ліхтарі,
Та запрошую до гри.
Всі сховались? Я іду
І з ліхтариком знайду!
Правила гри
Стоїть декілька великих капелюхів з пап’є-маше, або фанерних ялинок. Можливо використовувати будь-які атрибути. Гном співає пісню, діти тим часом танцюють за руки хоровод. Дітей менш на 1 людину, ніж капелюхів. Після слів: «…І з ліхтариком знайду!» - гном повертається до дітей, які сховались під капелюхи або за ялинки. Хто не встиг – виходить із ігри. Один капелюх забирають. Гра повторюється.
Я віночок сплету,
Я віночок сплету.
А кому я цей віночок
На голівоньку вдягну?
(Тетянці, Оксанці…)
Діти стоять у колі спиною до середини. Дівчинка з віночком у витягнутих руках іде, співаючи, повз них. Закінчивши співати, зупиняється і, якщо напроти неї дівчинка, називає її ім’я і вдягає на голову віночок. Якщо хлопчик – дає йому віночок у руки. На повторення музичного супроводу обоє виходять на середину кола й кружляють, узявшись під руки. Діти в колі плескають у долоні.
Дідусь-садівник і козенята
(музичная дитяча гра)
Муз. О. Гедіке
Правила гри:
На музичний супровід А «дідусь-садівник» (вихователька) оглядає садок, поливає квіти, милується ними, а «козенята» (діти) за ним спостерігають. Їм дуже хочеться погуляти у садочку, поїсти травиці.
Дідусь втомився. Він сідає на стілець, позіхає і засинає. На музичний супровід Б козенята тихесенько біжать у садок, щоб не розбудити садівника. Вони сідають біля квітів і прицмокують (їдять травичку).
На закінчення музики дідусь прокидається, підводиться зі стільця. Козенят лякаються і біжать додому.
Гра повторюється.
Дожени свою пару
Муз. А. Островського
Діти шикується у дві шеренги і стають парами обличчям одне до одного.
На музику вступу всі розбігаються по кімнаті.
Потім діти першої шеренги повинні спіймати своїх друзів з другої шеренги, з якими вони стояли у парі.
При повторенні гри діти міняються ролями. Вихователька відзначає, хто перший наздогнав свого партнера.
Жмурки
(музичная дитяча гра)
Російська народна мелодія
Правила гри:
Діти стоять вільно по всій кімнаті. З початком музики – танцюють, використовуючи знайомі танцювальні рухи. На закінчення музичного супроводу діти «ховаються», повертаючись спиною до виховательки, яка робить вигляд, щ шукає малят.
Варіант. Діти танцюють з кольоровими хусточками. На закінчення музики присідають і ховають обличчя за хусточку, тримаючи її обома руками.
Зайці та ведмідь
(музичная дитяча гра)
Муз. Т. Потапенко
Правила гри:
Одна дитина зображає ведмедя, інші – зайців. «Зайці» ховаються в «нірках» (присідають позаду стільчиків), а «ведмідь» - в «барлозі» (меж присідає за стільчиком).
На музичний супровід №1 «зайці» вибігають із своїх «нірок» і плигають по всій кімнаті. На музичний супровід №2 «ведмідь» виходить з свого «барлога» і намагається зловити «зайців».
Діти, тримаючись за руки, стоять у великому колі. У центрі кола стоїть ведучий з м’ячем.
Діти біжать праворуч по колу.
Ведучий кидає м’яч будь-кому з дітей, дитина кидає м’яч назад ведучому ритмічно під музику.
Далі м’яч ловить друга дитина, потім третя і т.д.
Діти зупиняються і плещуть у долоні, а ведучий біжить по колу.
На закінчення музики ведучий зупиняється і віддає м’яч дитині, біля якої зупинився.