Фруктове свято
Розвага
Мета. Познайомити дітей зі світом фруктів, їхніми корисними властивостями для здоров'я людини. Розвивати бажання пізнати нове, розширити знання дітей про фрукти. Виховувати естетичний смак, дбайливе ставлення до природи.
Обладнання. Фрукти, «полотно», корзина, бананова шкірка, плакат із завданням.
Хід розваги
1.Організаційна частина.
«Доброго ранку» — мовлю за звичаєм.
«Доброго ранку» — кожному зичу я.
«Доброго дня» — вам, люди, бажаю.
«Вечором добрим» стрічних вітаю.
І усміхаються в відповідь люди,
Добрі слова ж бо для кожного любі.
Пісня ''Добрий день,матусю Україно".муз.М.Ведмедеря.
2. Основна частина.
а) Слово вихователя.
Фрукти — улюблена їжа дітей. Життєва сила цих плодів, як нікому іншому, потрібна вам, дітям. Вони дуже смачні і корисні. Фрукти містять речовини, які потрібні нашому організму. Якщо ви їх не отримуєте, то починаються різні хвороби. Сьогодні ми з вами потрапимо у справжнє фруктове королівство. Дізнаємося багато нового, цікавого і візьмемо участь у творчому конкурсі.
б) Фруктова вікторина.
1.Фрукти зварені в воді. (Компот)
2.Фрукт, який обожнюють боксери. (Груша)
3.Абрикос, який оголосив суху голодовку. (Курага)
4.Улюблений фрукт мавп. (Банан)
5.Який плід, якщо вірити телерекламі, може подарувати нам райську насолоду. (Кокос)
в) Збір апельсинового урожаю.
Діти діляться на дві команди; ставимо дві корзини; апельсини розміщуємо на столі, стільцях, підлозі.
Потрібно зібрати урожай в корзину, але без допомоги рук.
Перемагає та команда, в корзині якої найбільше фруктів.( муз.супровід за вибором муз.керівника)
г) Естафета «Варимо компот».
Діти діляться на дві команди.
Сухофрукти кладемо на столі гіркою. В кінці кімнати ставимо кастрюлю.
Кожен гравець ложкою бере сухофрукти і якомога швидше переносить до кастрюлі, потім передає ложку товаришу по команді.
ґ) Смачний десерт.
Дітям зав'язують очі, дають куштувати шматочки фруктів.
Діти називають фукти.
Танок "Чунга-чанга"
д) Гра «Пригощайся».
Діти розбиваються на пари, їм зав'язують очі. Потрібно взяти з тарілки кожному по фрукту і нагодувати товариша.
є) Аукціон «Кошик з фруктами».
Діти за описом повинні відгадати фрукти.
є) Хвилинка релаксу.
Уявіть собі, що перед вами росте велика яблуня з красивими яблуками. Яблука висять над головою, але дістати їх неможливо. Потягніться якомога вище, зробіть вдих. Тепер зірвіть яблуко. Нагніться. Покладіть яблуко в кошик, повільно видихніть, розслабтеся.( муз. за вибором муз. керівника)
ж) Татуювання на банановій шкірці.
Кожному дитині даємо бананову шкірку.
Ручкою зі зворотньої сторони наноситься малюнок. Через кілька хвилин малюнок проявляється, на протилежній стороні.
з) Музей фруктів.
(На поличку виставляємо фрукт, і дитина розповідає про нього).
Груша. Її вирощували кілька тисячоліть тому в Стародавній Греції. Вона солодка і багата мінеральними речовинами. Груша сприяє зниженню температури тіла.
Банан родом з Південної Індії. Відрізняється великим вмістом крохмалю.
Яблуко. Якщо його їсти по одному в день, то і лікар не знадобиться. 5-6 зерняток яблука задовольняють добову потребу людини в йоді.
Пісня Яблучка (муз. Т. Шутенко,сл. Л. Реви )
Апельсин. Потрапив до нас із Китаю. Існує понад.400 його сортів. Він може вилікувати більше 300 хвороб.
Лимон. Батьківщина цього фрукта Індія. Йоги називають його універсальним фруктом для підтримки здоров'я.
Ківі. Його батьківщина — Нова Зеландія. Свою назву він отримав від маленької пташки, яка зовні дуже схожа на цей плід. Ківі містить найбільше вітаміну С.
Гранат. Цей плід прийшов до нас під назвою «карфагенське яблуко». Зерняток в кожному плоді — 1500.
3. Підсумок.
Отже, ми закінчили подорож до казкової країни Фрукти. Мешканці цієї країни дуже різноманітні. Назвіть фрукти які ви запам'ятали? Чим корисні фрукти? З усього розмаїття плодів вибирайте те, що, на ваш погляд, найкраще! Успіхів вам!
А зараз " Потанцюймо разом"( танок)
Додаток.
1.Добрий день .матусю Україно
1)Добрий день ,матусю Україно,
Сходить сонце радості й добра,
Україно я твоя дитина
Крапелька великого дніпра.
Приспів
Україно моя,золоті твої поля
небо ніжне голубе, що під ним усе цвіте.
Яблуневі сади і смерекові ліси,
Ніжна пісня солов'я, рідна матінка земля!
2)Не дивись, що я така маленька
Час мине - я швидко підросту
і усю любов свого серденька,
Я тобі в дарунок принесу
2.Яблучка муз. Т. Шутенко,сл. Л. Реви
Ми збирали яблучка
В нашому садку,
Яблучка червонії
Всім нам до смаку.
Так, так, так, так,
Всім нам до смаку.
Так, так, так, так,
Всім нам до смаку.
Поливали яблуньку
Завжди ми самі,
І тому в нас яблучка
Отакі смачні.
Так, так, так, так,
Отакі смачні.
Так, так, так, так,
Отакі смачні.
3.Танок "Потанцюймо разом" ( муз. полька)
1-4. Діти стоять парами по колу.
5-12. Ідуть по колу.
13-20. Кружляють парами на місці.
5-12 (при повторенні). Повернувшись обличчям одне до одного плескають у долоні.
13-20. Кружляють парами на місці.
5-12. Ідуть по колу парами.
13-20. Кружляють парами.