Девочки, предлагаю скидывать в эту тему материал по всем зимним праздникам. Выставляю первый сценарий, материал, брала с форума, поэтому спасибо всем девочкам за помощь, а особенно Светочке за песню.
З свята прийшли в гості. (2011р. )
В залі стоїть стіл, застелений українськими вишитими рушниками. стоять на столі українські страви (ковбаса, вареники, бублики), біля столу сидить Господиня Під музику діти заходять до залу.Сідають на міста.
Дівчинка:сер.гр. Гарна музика звучала. Ніжки танцювали,
Гей, заграйте нам музики, Щоб ми заспівали.
Пісня «Перший сніг»
Діти сідають на стільчики.
Господиня: Доброго дня, любі діти. Ми дуже раді вас бачити у нашій світлиці. Запрошуємо вас на хліб, сіль та святу вечерю. «Зима прийшла, свята принесла». Тож сьогодні ми з вами і поговоримо про 3 великих свята. Багатий український народ на звичаї та обряди. Здавна в народі малі й дорослі чекали святок, що починаються Різдвом і закінчувалися Водохрещам. Тож послухайте про появу першого свята – Різдва.
Одного разу пастухи в ясну й морозяну ніч побачили сіяння зірки і зрозуміли, що народився Ісус Христос, Син Божий. Потім пішли пастухи в ту хатину. Там Діва Марія народила Сина Божого, скільки ж там людей зібралося! Всі вони вірили, що ця дитина святую силу втілила. І з того часу ми зустрічаємо свято Різдва
Пісня «Овечки коровки» в запису
Господиня: Увечері напередодні Різдва кожну оселю святково прибирали. На столі ставили дідуха – солом`яного снопа або спеціально виплетеного вінка з колосся,а коли на небосхилі з’являлася перша надвечірня зірка, уся родина сідала за багатий стіл. Він справді був багатий. Аж 12 різноманітних страв. Тому в народі цей вечір називали святим, Багатим вечором. Починали і закінчували вечеряти кутею та узваром. Кутею називається варена пшениця або рис, до яких додається мак, горіхи, мед з додаванням компоту із сушених фруктів. Після цього мати готувала пироги, які діти мали однести дідусям і бабусям, а також хрещеним. Хлопчики і дівчатка співали колядок, пісень, в яких бажали щасливої долі, добробуту господарям. Бачу серед вас є колядники, тож запрошую вас заколядувати.
Звучить музика, заходить Чорт із зіркою.
Чорт: Що, колядувать зібрались? А різдвяна зірка у мене, так що нічого у вас не вийде:колядники будуть без гостинців, а в хатах не буде достатку та врожаю.
Господиня: Не гарячкуй, Чорте, сідай в крісло, відпочинь, а ми тебе розважимо, розвеселимо. Послухай, яку гарну діти знають пісню.
Пісня «Хто там ходить?».
Чорт: Пісня непогана, Але зірки не віддам.
Господиня: Тоді подивись веселу гру «Чотири кроки»
Гра «Чотири кроки»
Чорт: Гарно діти танцюють, Але все одно зірки не віддам.
Господиня: Тоді, Чорте, пограй з нами в сніжки. Любиш гратись?
Чорт: Ну чому ж не погратись, пограю.
Гра в сніжки. мол.гр.
Чорт: Не кидайте більше, віддам зірку, віддам.
Ох і закидали мене сніжками, візьміть свою зірку, а я піду собі. Прощавайте!
. (Виходить)
Господиня: Тримайте колядники зірку і запрошуємо до хати.
Пісня-гра « Ми Різдво стрічаємо»
За вікном зима - зима (або рипить зима)
Зірка сяє для Різдва.
На столі стоїть кутя,
Ходить двором коляда. Тук-тук.
Тук-тук.
Двері відчиня-а-йте.
Тук-тук.
Тук-тук.
Свято зустріча-айте.
Плескайте в долоні всі:
Хлоп-хлоп, хлоп-хлоп.
Плескають дівча-а-тка:
Хлоп-хлоп, хлоп-хлоп.
Ну а зараз хлопчики
Хлоп-хлоп, хлоп-хлоп.
Свято зустріча-а-йте.
МИ РІЗДВО СТРІЧАЄМ !!!
Діти колядують
Господиня: Дякую вам за ваші побажання і за це я хочу вас пригостити варениками.
Колядник: Та вони ж несправжні.
Господиня: Тож давайте пограємо з ними в гру.
Гра «Хто швидше перенесе вареники в ложці? »
Господиня. А зараз я вам хочу розповісти про друге велике свято – Старий новий рік. А ще його називають святом Святого Василя. Василь приходить не один, а з Маланкою. Роль Маланки виконував парубок, одягнений у народне вбрання дівчини. Роль Василя виконувала дівчина, одягнена в жупан, шапку, чоботи. Дівчата з «Василем» та «Маланкою» ходили щедрувати. Та ось і вони, та не самі. а з щедрувальниками.
Василь: Щедрий вечір, добрий вечір!
Добрим людям на здоров`я.
Маланка: Я – Маланка малесенька, Як конопелька тонесенька.
До роботи не лінива. Ввійду в хату – зроблю диво.
Щедрівки
Всі: Щедрий вечір, добрий вечір!
Добрим людям на здоров’я.
Господиня: Дякую вам щедрувальники за побажання.
А засівальники серед вас є?
Виходять засівальники.
Засівальник: 1.Сію, сію, посіваю, з Новим роком вас вітаю.
Щоб земля щедро родила жито, пшеницю й усяку пашницю.
Коноплю під стелю, А льон по коліна, Щоб у вас, господарі, Голова не боліла.
2. Сію, сію, посіваю, з Новим роком вас вітаю
Щоб родило все в землі,Щоби хліб був на столі.
І на полі, і в коморі, щоб добра було доволі.
Господиня: Дякуємо вам за посівання та побажання.
Господиня: Жодне свято в Україні не обходиться без веселих запальних таночків,
тож запрошую вас затанцювати таночок.
Танок «Запрошення»
Господиня. Старий рік минає, інше свято наступає.А називається воно – Водохреща.
Святою водою окроплюють всіх дітей та дорослих, щоб були здорові.
Окроплюють дітей гілочкою ялинки. змоченої в святій воді, промовляючи
«Будьте здорові, будьте щасливі».
Господиня: Гарно ви колядували, щедрували у нашій хаті. І за це я вас хочу
пригостити смачними пиріжками. Вони на вас чекають в групі.
До побачення!